Eger znajduje się w północnej części Węgier między malowniczymi pasmami gór Matra i Buk, na północny wschód od Budapesztu. Najokazalsze budynki w Egrze pochodzą z okresu baroku i czasów tureckich. Eger i okolice słyną z uprawy winnej latorośli i produkcji wina. Z uprawianych dziś gatunków produkuje się szeroką skalę białych i czerwonych win wyt...
Eger znajduje się w północnej części Węgier między malowniczymi pasmami gór Matra i Buk, na północny wschód od Budapesztu. Najokazalsze budynki w Egrze pochodzą z okresu baroku i czasów tureckich. Eger i okolice słyną z uprawy winnej latorośli i produkcji wina. Z uprawianych dziś gatunków produkuje się szeroką skalę białych i czerwonych win wytrawnych i półsłodkich, a przede wszystkim słynną Byczą Krew (Egri Bikaver).
Solankowe wzgórze
W okolicy Egeru w wiosce Egerszalok, 6 km od miasta jest słynne uzdrowisko z wodami solankowymi. Zbocze góry poprzecinane minibasenami, utworzonymi z wapienia. Ciepłe wody, sól tworzą niesamowity i bardzo zdrowy klimat. Ta formacja solankowa na zboczu góry jest unikatem na skalę europejską.